CATEGORY

Landscapes

Reconstruction of City Park "Saint George" in Dobrich.

Завършен 2016г.

TECHNICAL PARAMETERS

Проектът възстановява и обогатява с нови елементи градски парк ”Св. Георги” в гр. Добрич. Търсено е единство на архитектурно-пространственото решение, естествено продължение на историческата му част и развитие на културни ценности, с мисъл за екологично и естетическо възпитание и опазване на градските пространства и пейзаж. Алейната мрежа се запазва, създават се нови необходими връзки, които композиционно и функционално допълват и развиват парка, като в същото време решават конфликтни места и оформят представителни подходи.

Езеро

Езерото е с площ от около 19 500м2 и се реконструира изцяло. Всички мостчета се изпълняват от стоманобетон и парапети тип «ковано желязо». Алеята с „добруджанска черга” е изпълнена с рисунък от плочи от вибро-пресован бетон с различни цвят и текстура. На много места се оформят площадни пространства с ефектни настилки. По източния бряг на езерото се монтират две групи от дървени площадки с перголи и пейки.

Основен акцент в проекта е Скейт-парка с площ от 2,5 дка, изграден върху нов „полуостров”. Изпълнен е изцяло от лят на място и шлайфан бетон. Оформени са различни по вид и трудност съоръжения: рампи, стъпала, пулове, виражи и др. Цялата зона в западната част на парка вече е любимо място за младежите на града, а също така и прекрасен терен за различни младежки фестивали.

Реконструира се рампа „Серпентината”: с преплитането на многостъпална водна каскада през междинните площадки се създава неповторимо привлекателна среда. Монтира се двуетажен дървен мостик за наблюдение. Градина „Романтика” е място в романтичен стил, организирано с много декоративни арки, беседки, централен реконструиран фонтан и богато озеленяване. Трасето за екстремно колоездене предвижда едно от любимите места на тийнейджъри-колоездачи да се развие в оригинално съоръжение.В западния край на парка се оформя нов вход чрез изграждане на Арт площад. Проектиран е с модерен облик, с места за експозиция на художествени елементи. От изток Арт площадът граничи с Леденото езеро с възможност през зимните месеци да бъде използвано като терен за ледена пързалка. Рок сцена е организирана върху новоизграден полуостров в т.нар. „Музикално езеро” и е предвидена за свободни младежки изяви.

Similar Projects